Διαδικασία Υποβολής Εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων  κατ’ έτος ορίζεται κατά κατώτατο όριο σε (19) δεκαεννέα άτομα και κατ΄ ανώτατο όριο σε (25) είκοσι πέντε μεταπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/τές. Το ΠΜΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από (19) δεκαεννέα μεταπτυχιακούς φοιτήτριες/τές (αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα). Προσδιορίζεται με βάση τη συμφωνία και δεν δέχεται λιγότερους από 19 φοιτήτριες/τές. Το Δ.Π.Μ.Σ. κατόπιν απόφασης του κοινού συλλογικού οργάνου (Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος, Management Board), προκηρύσσει θέσεις με ανοικτή διαδικασία κατά το εαρινό εξάμηνο (αρχές Μαρτίου). Ειδικότερα, στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, αριθμός εισακτέων, κατηγορίες υποψηφίων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Όλοι οι υποψήφιες/οι πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στο Αντεπιστέλλον Ινστιτούτο (Ακαδημαϊκό Τμήμα Συντονισμού του Προγράμματος), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://morphophen.eu/). Τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια εγγυώνται την εισαγωγή νέων φοιτητριών/των κάθε χρόνο που πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια προκειμένου να διασφαλιστεί μια ισορροπημένη ροή φοιτητριών/των. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν : Ένα πτυχίο στον κλάδο της Κτηνιατρικής ή Ιατρικής Επιστήμης, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας ή Φαρμακευτικής. Ικανοποιητική επάρκεια της αγγλικής γλώσσας που να αποδεικνύεται με (α) TOEFL: με βαθμολογία τουλάχιστον 577 (εξετάσεις φυσικής παρουσίας) ή με 90 όπου τουλάχιστον οι 24 βαθμοί θα προέρχονται από τις επιδόσεις συγγραφής (writing score) στο παράρτημα συγγραφής (διαδικτυακές εξετάσεις)  ή (β) Cambridge Proficiency Examination Advanced Certificate: με βαθμό τουλάχιστον C ή μεγαλύτερο (γ) IELTS: με βαθμολογία τουλάχιστον 7.0 και με ελάχιστο 6.0 σε κάθε μέρος και 7.5 στο παράρτημα συγγραφής. Οι υποψήφιες/οι που προέρχονται από χώρες που έχουν την αγγλική γλώσσα ως την επίσημη γλώσσα της χώρας του, εξαιρούνται. Τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν από τον κάθε υποψήφιο και να αξιολογηθούν είναι:
  • Επίσημο Ακαδημαϊκό Έγγραφο πλήρως υπογεγραμμένο και σφραγισμένο που να αποδεικνύει την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών στους τομείς που προαναφέρθηκαν (αγγλική έκδοση του εγγράφου ή επίσημη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα).
  • Πιστοποίηση επάρκειας αγγλικής γλώσσας. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στη φάση της προεγγραφής.
  • Βιογραφικό Σημείωμα.
  • Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
  • Έκθεση ενδιαφέροντος.
  • Επιστημονικό δοκίμιο (μέγιστο 2 σελίδες) σχετικά με ένα όργανο μυός της επιλογής του υποψηφίου.
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων  πραγματοποιείται από την Επιτροπή Επιλογής Φοιτητριών/των (ΕΕΦ·Student Selection Committee) και εκκινεί από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ (στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης), η οποία ελέγχει την πληρότητα του φακέλου και κατόπιν καταρτίζει κατάλογο υποψηφίων που έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, αν οι υποψήφιες/οι είναι περισσότερες/οι από τον επιθυμητό αριθμό των εισακτέων, μοιράζονται οι υποψηφιότητες στα μέλη της ΕΕΦ ισόποσα, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί. Το κάθε μέλος της ΕΕΦ θα εξετάσει όλες τις έγκυρες αιτήσεις σύμφωνα με τα κοινά Κριτήρια Επιλογής και θα καταλήξει στην τελική επιλογή των εισακτέων φοιτητριών/ών. Το πρόγραμμα αυτό αναζητά την αριστεία για αυτό η οικονομική κατάσταση και το κοινωνικό υπόβαθρο των αιτούντων δεν θα αξιολογηθεί. Κάθε υποψήφιος θα ενημερώνεται για την κατάθεση της αίτησης του καθώς και για την τελική επιλογή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής το προσωπικό της γραμματείας θα ενημερώνει τους υποψήφιους για ενέργειες που πιθανώς να χρειαστούν όπως ατελή/ελλιπή έγγραφα κ.λπ. Αν ο αριθμός των υποψηφίων ξεπερνά τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων η επιλογή θα γίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια :
  • Συνάφεια ακαδημαϊκού υποβάθρου στον τομέα της Βιοϊατρικής (15%)
  • Εργασιακή εμπειρία σε σχετικά πεδία όπως εργασία σε εργαστήρια με μύες εργαστηρίου (15%).
  • Προηγούμενη εμπειρία στην διεξαγωγή ποσοτικών ή/και ποιοτικών πειραματικών ερευνών στις Βιοεπιστήμες (15%).
  • Έκθεση ενδιαφέροντος (ειλικρίνεια, ενδιαφέρον για τα θέματα της Βιοϊατρικής και για τη διεξαγωγή πειραματικών ερευνών) (20%)
  • Δοκίμιο με προτεινόμενο θέμα από την επιτροπή αξιολόγησης φοιτητριών/ών, μέγιστο 2 σελίδες (20%)
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη των ισοβαθμούντων στα μέλη της ΕΕΦ, και η οποία θα αποφασίσει ποια/ος θα γίνει δεκτή/ος στο πρόγραμμα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων, που εγκρίνεται από την Επιτροπή Επιλογής Φοιτητριών/ών και οι επιτυχούσες/όντες ενημερώνονται με email για να προχωρήσουν στη γραφειοκρατική διαδικασία της εγγραφής τους στο Πρόγραμμα.